1) NASI JAGUNG
Bahan-Bahan
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 1 biji cili hijau (dikisae)
- 4 biji buah keras (dikisar)
- 2 sudu besar kas-kas (dikisar)
- 5 biji bawang putih (dikisar)
- 5 biji bawang merah (dihiris)
- 2cm halia (dihiris)
- 4 batang serai (dititik)
- 3 sudu besar minyak sapi
- 2 tin susu sejat
- 2 cawan air
- 4 cawan beras basmathi
- 1 tin jagung
- Saffron
- 1 sudu besar serbuk cili
- Serbuk pati ayam
- Daun bawang
- Garam
- Gula
Cara Penyediaan
- Kisarkan bawang besar, cili hijau, buah keras, kas-kas, dan bawang putih sehingga lumat.
- Masukkan beras yang telah dicuci ke dalam periuk nasi. Campurkan air dan susu sejat
- Dengan menggunakan periuk leper, cairkan minyak sapi dan tumiskan bawang merah, halia dan bahan-bahan yang telah dikisar. Tumiskan sehingga bau harum
- Masukkan serai, serbuk cili, jagung, garam, gula dan pati ayam
- Campurkan bahan-bahan yang telah ditumis kedalam periuk nasi, selepas nasi siap dimasak taburkan baun bawang yang telah dihiris sebelum dan sedia untuk dihidang
2) AYAM MASAK ROSE
Bahan-Bahan
- 2 ekor ayam dipotong 4 dan digoreng
- Minyak masak
- 3 biji bunga lawang
- 6 biji buah pelaga
- 6 biji bunga cengkih
- 3 batang kulit kayu manis
- 2 genggam cili kering (dikisar)
- 10 biji bawang merah (dikisar)
- 6 biji bawang merah (dikisar)
- 2 cm halia (dikisar)
- 2 batang serai (dikisar)
- 1cm lengkuas (dikisar)
- 2cm kunyit hidup (dikisar)
- 5 biji buah keras (dikisar)
- 2 sudu besar kas-kas (dikisar)
- 2 sudu besar biji ketumbar (dikisar)
- 1 sudu besar jintan putih (dikisar)
- 1 sudu besar jintan manis (dikisar)
- 1 tin sup tomato
- Gula
- Garam
Cara Penyediaan
- Panaskan sedikit minyak masak didalam kuali dan tumiskan bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kulit kayu manis.
- Masukkan kesemua bahan yang telah dikisar dan tumiskan lagi sehingga harum dan pecah minyak
- Masukkan sedikit air dan masukkan ayam yang telah digoreng
- Setelah mesra, masukkan sup tomato, garam & gula.
- Hidangkan bersama Nasi Jagung.
3) BREAD PUDDING PISANG BERSAMA SOS VANILA
Bahan-Bahan
> Puding Roti
- 1 buku besar roti putih
- 5 biji telur
- 800ml susu segar
- ½ cawan gula kastor
- 3 sudu besar tepung custard
- 100gm mentega
- 7 biji pisang rastali / emas (dipotong nipis)
- 4 sudu besar mentega kacang
- 250gm coklat masakan (dicairkan)
> Sos Vanila
- 1 liter susu segar
- 5 sudu besar tepung custard
- 1 biji kuning telur
- ½ cawan gula kastor
- 1 sudu kecil esen vanila
Cara Penyediaan
- Panaskan ketuhar pada suhu 170c.
- Sapukan sedikit mentega pada loyang. Sapukan mentega dan mentega kacang pada kedua-dua belah roti dan potongkan 4.
- Dalam mangkuk yang berlainan pukulkan telur, gula kastor, susu segar dan tepung custard sehingga sebati
- Susunkan roti yang telah dipotong kedalam loyang, selepas susun lapisan pertama susunkan pisang diatas roti dan tuangkan sedikit coklat keatasnya.
- Tuangkan pula sedikit bancuhan telur tadi, dan lakukan langkah sama pada lapisan kedua dan seterusnyadan akhiri dengan lapisan roti bersama coklat dan bancuhan telur tadi.
- Masukkan kedalam ketuhar dan bakar selama 45 minit
- Sediakan sos vanila sambil menunggu pudding siap dimasak
- Pukulkan semua bahan-bahan sehingga sebati.
- Masukkan kedalam periuk dan masak menggunakan api yang perlahan.
- Kacaukan sos sehingga pekat dan mendidih
- Padamkan api dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan bersama pudding roti
No comments:
Post a Comment